Waarover wil jij dicussiëren? Start een nieuwe discussie.

Waarom ik een werknemersstatuut wil ?

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
Ingrid
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 3 maanden geleden
Lid geworden op: 03/08/2014 - 09:55
Waarom ik een werknemersstatuut wil ?

Omdat ik ook diezelfde maandelijkse zekerheid wil hebben , van een vast loon, ook tijdens mijn vakantie. Ik wil mijn sociale zekerheid deftig kunnen opbouwen,en later een deftig pensioen hebben. Op het ogenblik hebben onthaalouders heel veel plichten, maar waar blijven de rechten ? Wel die kan je via een werknemersstatuut bekomen. En hiervoor zal ik mee blijven vechten, totdat elke onthaalouder die dit wenst een deftig werknemersstatuut zal hebben. In het begin zal het miniem zijn, maar ook wij dromen van een eindejaarspremie, 45 +dagen , anciëniteit die meetelt , enz. En daar zal ik samen met LBC voor gaan !!! Dank je wel LBC.

MegaMindyvervolgt
Offline
Laatst gezien: 5 jaar 5 maanden geleden
Lid geworden op: 03/08/2014 - 23:32
Als het decreet kinderopvang

Als het decreet kinderopvang zegt dat een onthaalouder een kinderbegeleider in de gezinsopvang is. Als de onthaalouderacademie zegt dat een onthaalouder een professional is. Als de minister van werk zegt dat een onthaalouder een beroep uitoefent in haar woning en dus geen recht heeft op een huishoudhulp. Als de minister van pensioen stelt dat iedereen moet werken voor zijn eigen pensioen. Als een onthaalouder werkt in een ongrondwettelijk statuut. Waarom zou een onthaalouder dan geen werknemer zijn ? Ondertussen zegt onze dienst dat we best 5 dagen opvang van 11 uren aanbieden, omdat we anders niet kunnen concurreren met de zelfstandige sector. Verder kan het attest van draagkracht bepalen hoeveel kindjes je mag opvangen en de eigen kindjes tot 12 jaar in de opvang tellen we in de aanwezige kindjes per dag. Dus moet ik een huis bouwen naast mijn huis met een aparte inkom. Dan kan ik elke dag 8 kindjes opvangen, als er een tekort is in mijn streek, want dan gaat niemand er bezwaar tegen hebben. Is er echter een overaanbod, omdat ook de zelfstandige opvang IKG plaatsen krijgt, dan sta ik daar met mijn investering. Ondertussen maakt men ons wij dat als je 3 jaar bezig bent als onthaalouder, je geen kwalificatiebewijs nodig hebt. De toekomst van de gezinsopvang ziet er goed uit zeker.

MegaMindyvervolgt
Offline
Laatst gezien: 5 jaar 5 maanden geleden
Lid geworden op: 03/08/2014 - 23:32
Letterlijk overgenomen van

Letterlijk overgenomen van website Kind & Gezin :
“ Omwille van het belang van de eerste levensmaanden- en jaren van kinderen, heeft elke kinderbegeleider, na een overgangsperiode een kwalificatiebewijs nodig.
* Uit dit kwalificatiebewijs blijkt dat je competenties hebt op het vlak van:
- opvoeden, verzorgen en ontwikkeling stimuleren van individuele kinderen en een groep kinderen;
- samenwerken met het gezin als partner in de opvoeding;
- samenwerken met externen in functie van de kinderopvang van het kind;
- samenwerken met collega’s en de pedagogisch ondersteuner;
- reflecteren over het pedagogisch handelen en op basis van deze reflectie het handelen kunnen
verbeteren;
- omgaan met diversiteit van kinderen, gezinnen, externen en collega’s.
* Als bijlage van het BVR vind je een volledige lijst van competenties.
* De voorwaarden voor dit bewijs worden nog bepaald in een ministerieel besluit.
* Overgangsperiode :
Als je op 1 april 2014 aangesloten onthaalouder bent, dan heb je tijd tot 1 april 2024 om hieraan te
voldoen.
* Afwijking mogelijk via een attest van Kind en Gezin. Voorwaarden:
- tussen 1 april 2009 en 1 april 2014 minstens 3 jaar gewerkt hebben als onthaalouder of
kinderbegeleider in een locatie met een erkenning; toestemming of attest van toezicht;
- dezelfde functie opnemen. “

MegaMindyvervolgt
Offline
Laatst gezien: 5 jaar 5 maanden geleden
Lid geworden op: 03/08/2014 - 23:32
Met een afwijking wordt niet

Met een afwijking wordt niet bedoeld dat je geen kwalificatiebewijs moet behalen, wel dat je meer tijd krijgt dan tot 2024. Dat is iets dat nog niet goed is doorgedrongen bij onthaalouders en verantwoordelijken.

MegaMindyvervolgt
Offline
Laatst gezien: 5 jaar 5 maanden geleden
Lid geworden op: 03/08/2014 - 23:32
Voor wie het zelf eens wil

Voor wie het zelf eens wil lezen : http://www.kindengezin.be/img/aangesloten-onthaalouder-22-11-2013.pdf op blz 21.

Natuurlijk is het nog even afwachten welke kwalificatiebewijzen in aanmerking komen. Zo hopen wij allemaal dat er een soort attest zal komen voor wie al jaren ervaring kan voorleggen als onthaalouder. Toch lijkt het mij kort door de bocht als onthaalouders met slechts 3 jaar ervaring al beschouwd worden als bekwaam genoeg. We weten allemaal dat je minstens 5 jaar aan de slag moet zijn, want dan heb je ongeveer 2 keer kindjes naar school mogen uitwuiven. Het decreet ging tenslotte in de eerste plaats om kwaliteitsvolle kinderopvang. Geen nood want de pedagogische dienst zal wel bepalen welke vorming iemand nog nodig heeft. En ja, in de overeenkomst met je dienst staat,dat jij hun pedagogische omkadering aanvaard. En dat je bereidt bent om die vorming te volgen, die de dienst je oplegt. Vroeg of laat komen we het wel te weten zeker ?

Mutti
Offline
Laatst gezien: 5 jaar 1 week geleden
Lid geworden op: 03/14/2014 - 00:21
Waarom ik een echt statuut wil?

Omdat ik het meer dan beu ben. Omdat ik 50 uren per week werk in een samenwerkingsverband. Omdat ik in oktober veel zieke kindjes had en omdat er in december veel kindjes met vakantie waren, had ik maar weinig inkomen. En omdat ik de pech had van in januari anderhalve week ziek te zijn en mijn ziekte-uitkering berekend werd op mijn 'prestaties' van het vorige kwartaal, werd ik twee keer gestraft.
En dan te bedenken dat er nog meer eisen gesteld worden vanaf 1 april. Nog meer dagen open zijn, nog meer uren werken, nog meer administratie,... Wat staat daar tegenover? NIETS! De maat is vol!

Nelleke
afbeelding van Nelleke
Offline
Laatst gezien: 6 jaar 3 maanden geleden
Lid geworden op: 03/24/2014 - 11:15
Waarom ik een echt statuut wil

Na 36 jaar werken, bijna altijd voltijds, ben ik blij dat ik een man heb die een goed pensioen opgebouwd heeft waarvan ik in het kader van Gezinspensioen van mee mag genieten. Ik was 12 jaar bediende en betaalde netjes mijn sociale zekerheid. Daarna was ik 24 jaar onthaalouder waarvan ruim 7 jaar (van 2003 tot 2010) met de opbouw van pensioen in het sociaal vangnet dat 1 april 2003 gelanceerd werd. Het is echt schandalig dat ik zo hard mijn best gedaan heb en slechts recht heb op een mini-mini-minibedragje als pensioen. Stel je voor dat ik mijn man niet had, wat had ik dan moeten doen?
Het is meer dan belangrijk dat er een volwaardig statuut komt!

Liesvandongen
Offline
Laatst gezien: 6 jaar 2 maanden geleden
Lid geworden op: 04/02/2014 - 07:30
Stilte!!!!

Het is hier wel heeeeeeeel stil!!

Hoe werkt dit forum?

Hey, welkom op het forum. Het eerste wat je moet doen is je registreren. Zodra dat gebeurd is krijg je een email toegestuurd naar het adres dat je hebt opgegeven. Die email bevat een activatiesleutel. Klik op die link om je account te activeren. Eenmaal dat gedaan dan kan je inloggen met je zelf gekozen wachtwoord en kan je naar hartelust beginnen gebruikmaken van het forum. Veel plezier!

Wat zijn de spelregels?

Het forum is van en voor onthaalouders. Er is dan ook geen plaats voor kwetsende, discriminerende of racistische taal. Die posts zullen verwijderd worden en deelnemers zullen indien het meer dan eens gebeurt, niet langer gebruik kunnen maken van het forum. Ben je een spammer, dan hoor je op dit forum niet thuis. Wij zullen ervoor zorgen dat je wegblijft.

Word lid van de LBC-NVK onthaalouders

Word lid van de LBC-NVK